Molly. O viata in lant

Molly. O viata in lant…Avem noi in tara niste obiceiuri impamantenite tare inumane, as zice chiar de o barbarie crunta. Pe la orase din fericire acum vezi rar asa ceva insa in zona rurala, la tara, se poarta si este o normalitate sa tii cainele, catelul, catelusul in lant.

Catelusul trebuie sa fie deparazitat si vaccinat de mic

Pe langa faptul ca acel catel este privat de libertate mai duce de multe ori si lipsa de mancare, de apa sau de tratamente medicale in cazul in care se imbolnaveste din cauza acestor conditii, in care este crescut. Nu mai zic de administrarea vaccinurilor obligatorii si de deparazitarea lor interioara si exterioara. Multi catelusi ajung sa moara de mici din cauza bolilor iar unii sa fie mancati la propriu de viermii intestinali si purici.

Molly. O viata in lant…

Cand am vazut-o pe Molly pentru prima data era o zi foarte foarte calduroasa, te topeai de cald. Tigaia ei ruginită in care se presupunea ca ar fi trebuit sa aiba apa era foarte uscata. Semn ca biata Molly primea apa doar daca isi amintea cineva de ea sau doar daca avea norocul sa ploua.
Draga de ea era pur si simplu deformata, avea un corp tare ciudat si era ranita grav la un ochi. Din aceasta cauza a si binevoit stapana ei sa ne-o dea. I se stricase „soneria”. Copiii ei, care primisera si ei acelasi tratament care ii era administrat periodic si bietei Molly, nu puteau sa impartaseasca dragoste cu un animalut, nu aveau de unde, ci doar agresivitate si durere.

Molly a fost salvata

Am luat-o pe Molly din acel iad cu inima stransa ca acolo au ramas copii care nu sunt iubiti si care sunt invatati la randul lor sa fie rai si agresivi. Am plecat cu inima stransa pentru ca a mai ramas acolo o alta catelusa mica pe care nu ne-au dat-o si care avea puisori. A avut de foarte multe ori, mi-a zis stapana insa nu au supravietuit. Oare pentru ca copiii ei i-au luat de langa ea si s-au jucat cu ei pana au murit? Sau oare pentru ca la cat de slaba, anemica, lipsita de hrana de zi cu zi si de apa atat de vitala pentru fiecare fiinta de pe fata pamantului nu mai avea cu ce sa-i hraneasca si pe puisorii ei? Am intrebat-o pe aceasta ”doamna” de ce nu a chemat pana acum veterinarul sa se uite la ochiul micutei Molly sau de ce nu ne da noua puisorii de catelusi. Raspunsul ei a fost ”E, daca vrea Domnul sa traiasca, traiesc, daca nu, nu! si ”catelusii nu-i dau ca se mai joaca copiii cu ei”.

Prin sterilizare se scade semnificativ riscul aparitiei cancerului mamar

Dupa ce am luat-o pe Molly am inteles ca locul ei a fost luat de alta catelusa, legata in acel lant scurt si condamnata la o viata de chin pentru tot restul vietii ei.
Draga de Molly a rezistat 8 ani in acel lant. Cand am dus-o la veterinar ca sa-i verifice starea de sanatate si pentru a o steriliza i-au gasit o tumora maligna in uter. A fost operata si este bine acum, insa cu rana de la ochi nu s-a mai putut face nimic, o sa vada incetosat cu el pentru tot restul vietii. De asemenea am fost uimiti sa vedem ca Molly bea in fiecare zi foarte putina apa, aproape deloc. Draga de ea asa a supravietuit in lant, si-a limitat pe cat a putut necesitatea corpului de a bea apa, s-a adaptat si a invatat sa se multumeasca cu foarte putina apa si cu foarte putina mancare.

Implica-te. Sesizeaza. Arata ca-ti pasa. Fii mai bun.

Ciclul acesta al animalutelor abuzate si private de libertate nu o sa se termine niciodata daca nu ne implicam mai mult cu totii. De ce ne uitam in alta parte cand vedem aceste barbarisme? De ce nu ne pasa mai mult? De ce nu putem fi mai buni? De ce nu putem oferi dragoste mai mult in loc de rautate si agresivitate. Sunt niste animalute care nu se pot apara singure, care au nevoie de bunatatea noastra si care depind de noi.

Doar prin sterilizare putem stopa aceste obiceiuri crude: lantul, relele tratamente aplicate animalutelor, abandonul

Aceste abuzuri se pot diminua doar daca sterilizam si castram cat mai mult posibil. Cu cat o sa se gaseasca mai putine animalute pe strada cu atat sansele lor ca sa ajunga in mainile persoanelor care le pot face rau, scade.

Amenajarea unui tarc de asemenea ar fi o solutie

Sunt si solutii mai putin crude pentru traiul decent al cateilor si anume se pot realiza tarcuri, insa nici acolo nu trebuie sa fie uitat cainele. Trebuie sa fie scos la joaca, la plimbare asta daca intr-adevar ii doresti binele catelului.

Legea 31 din 2008 interzice pentru protectia animalelor sanctioneaza limitarea libertatii de miscare pentru caini, aceasta fiind incadrata la “rele tratamente”, alaturi de neasigurarea hranei pentru animale si neasigurarea asistentei medicale.

Update: Molly

Draga de Molly este bine acum, are stapani noi care de fapt nu sunt stapani sunt membri ai familiei. Si-a gasit o familie foarte iubitoare, doarme in pat, este iubita, rasfatata si este scoasa de cateva ori pe zi la plimbare. Molly pur si simplu a inflorit. Ofera si primeste dragoste. Exact ceea ce are nevoie un catel. Un catel nu este menit sa fie pe post de „sonerie”, in lant toata viata, misiunea lui pe acest pamnt este sa-ti fie cel mai bun prieten si sa-ti umple inima cu dragoste.

„Dacă a avea un suflet înseamnă să fii capabil să simţi dragoste, loialitate şi recunoştiinţă, atunci animalele sunt cu mult mai bune în această privinţă decât o mulţime de oameni.” James Herriot